A karboxiterápia és a keskeny sávú ultraibolya B kombinációja a vitiligo ellenszegülő területeinek kezelésében: Randomizált klinikai vizsgálat

A karboxiterápia és az NB-UVB kombinációja nagyobb arányban repigmentációt és a betegek elégedettségét eredményezi, mint az NB-UVB monoterápiával.

A karboxiterápiát olyan autoimmun bőrbetegségek kezelésére alkalmazták, mint a pikkelysömör és a morphea. A karboxiterápia antioxidáns hatású, és jobb szöveti oxigénellátást és növekedési faktorok felszabadulását eredményezi. Ebben a cikkben úgy döntöttünk, hogy értékeljük a kombinált karboxiterápia és a keskeny sávú ultraibolya B (NB-UVB) hatékonyságát az NB-UVB önmagában végzett kezeléséhez képest a vitiligo kezelésében. Ez egy prospektív, osztott testű, kettős vak összehasonlító vizsgálat, amelyet a Kerman Orvostudományi Egyetemen található Afzalipour Kórház bőrgyógyászati ​​klinikájára utaltak a nyaki területeken és végtagokban generalizált stabil vitiligóban szenvedő betegeken. Az NB-UVB vizsgálatot hetente háromszor végeztük, nem egymást követő napokon 4 hónapon keresztül. Minden betegnél egy elváltozást véletlenszerűen kezeltek karboxiterápiával (hetente összesen 16 alkalom). A kezelés hatékonyságát a léziók repigmentációjának százalékos arányával értékeltük. Khi-négyzet tesztet és variancia-analízist (ANOVA) alkalmaztunk a kezelés hatékonyságának összehasonlítására a betegek demográfiai jellemzői, illetve a léziók klinikai jellemzői alapján. Huszonnyolc, 32,35 ± 7,37 éves átlagéletkorú beteg fejezte be a vizsgálatot. A kezelés végén a kombinált terápiás csoportban a betegek 37%-a több mint 75%-os javulást mutatott, szemben a monoterápiás csoport 0%-ával (p = 0,001). Nem volt szignifikáns különbség sem a betegek demográfiai jellemzői (életkor, nem és bőr fototípusa), sem a betegség időtartama és a kezelés hatékonysága között mindkét csoportban. A karboxiterápia és az NB-UVB kombinációja nagyobb arányban repigmentációt és a betegek elégedettségét eredményezi, mint az NB-UVB monoterápiával.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34820974/