psoriasis

Következtetések: A PUVA és az NB-UVB továbbra is hatékony pikkelysömör elleni kezelés;

Bevezetés: A keskeny sávú ultraibolya B (NB-UVB) és a psoralen-ultraviolet A (PUVA) továbbra is olcsó és hatékony pikkelysömör elleni terápiák, amelyeket világszerte különböző frekvencia protokollokkal alkalmaznak. Célunk volt, hogy szisztematikusan értékeljük a fényterápia különböző frekvenciájú protokolljainak hatásait a pikkelysömör kezelésében.

Bizonyítékok beszerzése: A Cochrane Controlled Register of Trials, a MEDLINE és az Embase adatbázisában augusztusban a következő kifejezéseket használtuk: „fotokemoterápia”, „fényterápia”, „psoriasis”, „UVB”, „UVA” és „ultraibolya terápia”. 1, 2019. Az eredményeket PRISM diagram segítségével rendszereztük, és a torzítási kockázatokat RoB-2 eszközzel elemeztük.

Bizonyíték-szintézis: Öt randomizált kontrollált vizsgálatot (RCT) vontunk be orális PUVA-n és három RCT-t NB-UVB-n. A PUVA-val végzett öt vizsgálatba összesen 1452 plakkos psoriasisban szenvedő beteget vontak be, és nem találtak szignifikáns különbséget a hatékonyságban a heti kétszeri, illetve háromszoros, illetve négyszeri protokollok összehasonlításával. Az NB-UVB-vel kapcsolatos három vizsgálatban összesen 248 plakkos pikkelysömörben szenvedő beteg vett részt. Nem számoltak be hatékonyságbeli különbségekről az NB-UVB leadásának különböző gyakoriságainak összehasonlítása során, nevezetesen a heti kétszeri és a háromszori, a heti kétszeri és a négyszeri, valamint a heti háromszori és ötszöri protokollok hatékonyságában. A magasabb heti gyakoriságú kezelési protokollok ugyan gyorsabban értek el a kiürülést, mint az alacsonyabb gyakoriságúak, de hatásosságukat tekintve nem tértek el egymástól.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/