A phototerápia

Ultraviola sugárzás

Ultraviola sugárzásnak hívjuk a fény nem látható hullámhosszait, amelyek éppen csak a „látható viola sugárzás” spektrum vége felett vannak. Az ultraviola spektrumon belül többféle módon kategorizálják a különböző hullámhosszokat, de mi itt a leggyakrabban használt kifejezéseket fogjuk használni, amelyek az Ultraviola A, Ultraviola B és az Ultraviola C. A föld atmoszférája a nap által kibocsátott ultraviola hullámhosszok nagy részét elnyeli.

Az egészségügyi felhasználásnál leginkább az Ultraviola B (másnéven UVB) sugárzás érdekel minket, és ezért a másik kettőre csak nagyon röviden térünk ki.

Ultraviola A

Ezt UVA, UV-A, hosszúhullámú vagy infravörös fénynek is hívják. Ez az ultraviola sugárzás 315nm (nanométer) és 400nm hullámhossza közötti sugárzást jelenti. Gyorsan lebarnítja a bőrt a testben található melanin (pigment) oxidálásával. Az UVB hullámhossz fokozza a testben a melanin termelését. A testünk a melaninnal védekezik, ami megakadályozza, hogy az UV sugárzás károsítsa a bőr mélyebb szöveteit. Az egyes emberek képessége erre lebarnuláson keresztüli „védekezésre” nagyrészt a genetikától függ.

Régebben az UVA sugárzást tartották a biztonságosabb ultraviola fénynek, és habár úgy tűnik, hogy az UVB-nél kevesebb rákkeltési aggodalommal jár, az UVA melanómát okoz, ami messze a legveszélyesebb bőrrák. Az UVA fény mélyen behatol a bőrbe, megsemmisíti az A vitamint és képes közvetve károsítani a DNS-t. Nem okoz kipirosodást (eritéma), ezért nehezebben lehet felmérni az általa okozott lehetséges bőrkárosodást.

Az UVA előnyei között említhetjük, hogy néha használják pattanások kezelésére, azonban véleményünk szerint erre vannak a vörös és kék hullámhosszokban biztonságosabb és hatékonyabb megoldások, de nem tagadhatjuk, hogy előnyös rövidtávú eredményeket lehet vele elérni. Az UVA-t emellett használjak még az atópiás bőrgyulladás kezelésére és „Wood-lámpa”-ként is, amelyet a bőrproblémák diagnosztizálásához használnak (nem kezelésre). A Dermfix „külön rendelésre” készít UVA kézi lámpákat is.

PUVA kezelés

A PUVA kezelés során az UVA fényt pszoralen gyógyszerszerekkel kombinálják, így a bőr fokozottan fényérzékennyé válik és ezzel hatékonyan kezelhető a pikkelysömör. Azonban az UVA fényhez kapcsolódó aggodalmak mellett a kezelések számát szigorúan figyelni és korlátozni kell a beteg életén át, mivel a pszoralen májkárosodást okozhat.

Ultraviola C

Ez a 100nm (nanométer) és 280nm közötti hullámhosszú fény. Leggyakrabban a laboratóriumokban és egészségügyi intézményekben használják fertőtlenítésre. Az élő testek DNS-e az ultraviola sugárzást legjobban a 185nm és 265nm csúcsértékeknél nyeli el. Kereskedelmileg egyszerűbb a 254nm hullámhosszú UV fényt kibocsátó lámpák gyártása, ezért ezt használják a leggyakrabban. Az UVC sugárzás lehet, hogy közvetlenül nem öli meg az organizmusokat, azonba a DNS károsító hatása megakadályozza azok szaporodását. Néhány modern szennyvízkezelő telep ma már UVC sugárzást használ.

Ultraviola B

Ez a hullámhossz érdekeli a vevőinket leginkább. A 280nm és 315nm hullámhossz közötti fényt hívják így, és ezért néha középhullámú ultraviola fények is hívják. Ezek azok a hullámhosszok, amelyek bizonyítottan hatékonyak a pikkelysömör, vitiligo vagy atópiás bőrgyulladás (ekcéma) kezelésénél. Az UVB kezelések kezdeti időszakában az égők a teljes hullámhosszt kibocsátották 280nm és 315nm között, és ezeket a csöveket „szélessávú” UVB csöveknek hívták. Ezek a hullámhosszok a bizonyítottan terápiás hatású hullámhosszokat mellett tartalmazzák a rövidebb hullámhosszokat is, amelyek kipirosodást (eritéma) okoznak vagy akár meg is égethetik a bőrt. Ezek a nemkívánatos hullámhosszok (305nm alatt), amelyek kipirosodást okoznak, fokozhatják a bőrrák kialakulásának esélyét, kellemetlen érzést okozhatnak és csökkenti a kezelések lehetséges hosszát is. Az 1980-as évek óta használt modernebb megoldás a „keskenysávú” UVB csövek használata. Ezek csak 310nm-313nm körüli UVB fényt bocsátanak ki, de továbbra is nagyon hatékonyak a bőrproblémák kezelésénél. A keskenysávú UVB csöves kezelések időtartama kissé hosszabb, mint a szélessávú sugárzásnál, azonban ez könnyen ellensúlyozható több cső használatával.

Ultraviola sugárzás és D vitamin

A bőr leginkább a 285nm és 315nm közötti UVB hullámok hatására termel D vitamint. 2002-ben Dr. William B. Grant egy cikkben azt állította, hogy az Egyesült Államokban évente 23800 idő előtti halálozás történik a D vitamin hiány miatt kialakult rák miatt. Ez több mint a 8800 halálos eset, amit a melanóma és a pikkelysejtes rákos megbetegedések okoznak. Más kutatások úgy becsülik, hogy az Egyesült Államokban évente 50000-63000 ember és az Egyesült Királyságban évente 19000-25000 ember meghal meg idő előtt olyan rákban, amelyet D vitamin hiány okozott. A New York-i Brookhaven Állami Laboratóriumban dolgozó Dr. Richard Setlow legfrissebb kutatása azt mutatta, hogy a D vitamin véd a daganatok ellen a mellekben, tüdőben, végbélben és a prosztatában.

A véleményünk

Az orvostudomány folyamatosan fejlődi az ultraviola fénnyel kapcsolatos vélemények és kezelések területén. Az alábbiakban leírjuk a jelenleg elérhető adatoka alapján kialakított véleményünket az UV fénynek való kitettséggel és a phototerápiával kapcsolatban, azonban nyomatékosan ki kell emelnünk, hogy ez csakis a mi jelenlegi véleményünk, és mindenkinek meg kell hoznia a saját döntéseit.

1. Barnulás UVA fénnyel

Mivel a barnulás csakis kozmetikai célokat szolgál, ezért a lehetséges hosszútávú mellékhatások miatt nem ajánljuk ezt a fajta használatot.

2. Pattanások kezelése UVA fénnyel

Úgy gondoljuk, hogy az elérhető vörös és kék fényes kezelések biztonságosabb és hatékonyabb fény alapú megoldások, kevés vagy semennyi mellékhatással, és ezért nem ajánljuk az UVA fény használatát.

3. Pikkelysömör kezelése PUVA fénnyel

Ez jelenleg csakis szigorú orvosi felügyelet mellet érhető el, és ezért nem lehetséges az otthoni kezelés. Soha nem fogunk ellent mondani a bőrgyógyásza vagy orvosa utasításainak, azonban úgy tűnik, hogy a PUVA kezeléseket a klinikákban is fokozatosan felváltja a keskenysávú UVB kezelés, mint preferált lehetőség, mivel sokkal kevesebb mellékhatása van.

4. D vitamin termelés UVB fénnyel

Az új kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő és egészséges D vitamin szintnek számos pozitív hatása van, és kimutatták a D vitamin hiány súlyosan káros hatásait is. Az emberi test az idők során úgy fejlődött, hogy D vitamint termel a napfény hatására és ezzel erősíti a csontokat. Sajnos az északi féltekén október és május között a nap annyira alacsonyan van az égen és a nap sugarait annyira jól megszűri az atmoszféra, hogy a szervezetben csak nagyon kevés D vitamin termelődik. Egyetértünk Dr. Thomas Stuttaford véleményével, mely szerint nyáron megfelelő ideig naptej nélkül kell kint lenni a napon, hogy ezzel D3 vitamin tartalékokat képezzünk. Joanna Owens, az angliai rákkutató központ tudományos kommunikációért felelős főtisztje nemrég kijelentette: „Egy kis nap sokat ér. A D vitamin készletek feltöltéséhez szükséges napsugárzás mindig kevesebb, mint amennyi barnuláshoz vagy égéshez vezetne, és ezzel fokozná a bőrrák kialakulásának kockázatát.”

5. UVB fény a pikkelysömör, vitiligo és atópiás ekcéma kezeléséhez

Ahogyan azt fent is leírtuk, mi úgy gondoljuk, hogy a 311nm hullámhossz közeli keskenysávú UVB termékek biztonságosabb megoldást jelentenek a szélessávú UVB vagy akár a PUVA kezeléshez képest. Ennek az az oka, hogy a keskenysáv kívül esik az égető (eritéma) UVB hullámhosszokon, amelyek gyakran összefüggenek a bőrrákkal és a keskenysáv elkerüli az UVA hullámhosszt is, ami pedig a legveszélyesebb bőrrákhoz, a melanómához kapcsolható. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ideális világban minden UVB kezelést csakis egy egészségügyi szakember felügyelete mellett, egy klinikán vagy korházban végeznének el, azonban tiszteletben tartjuk az emberek jogát ahhoz, hogy az otthoni kezelések kényelmét válasszák. Végső soron az UVB fény mindenki számára elérhető, csak ki kell lépni nyáron a szabadba, és ezért úgy gondoljuk, hogy egy ésszerű otthoni kezelési terv a megfelelő felszereléssel és használati utasításokkal kombinálva valójában akár biztonságosabb is lehet, mint a felegyület nélküli közvetlen napsugárzás. Hallottunk olyan pikkelysömörben szenvedő emberekről, akik a két hét szabadságukat a napon töltik el, hogy enyhítsek a bőrproblémájukat. A költségeken, a vesződésen és a nemkívánatos hullámhosszoknak való kitettségen túl egyszerűen egészségtelennek is tűnik a testet kitenni egy hirtelen kéthetes erős UV fényterápiás kezelésnek a nap alatt, majd pedig hagyni, hogy a pikkelysömör visszatérjen a következő hónapok alatt.

Következtetés

Véleményünk szerint, melyet számos egészségügyi szakember is oszt, biztonságosabb egy folyamatos alacsonyabb szintű UVB keskenyhullámú kitettséget fenntartani otthon, és állandó kezelés alatt tartani ezeket a kellemetlen bőrproblémákat, amennyire csak lehet. Talán a jövőben elérhetővé válnak más kezelések is ezekre a problémákra, azonban ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a keskenysávú UVB fény a legjobb megoldás azok számára, akik a bőrproblémájukat valamilyen ultraviola phototerápiával kívánják kezelni.

Megjegyzés: Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fenti cikk csak egy vélemény, és kérjük, hogy amennyiben bármilyen hibát talál benne, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben.