Psoriasis

Psoriasis

A pikkelysömör gyulladásos, nem fertőző bőrbetegség, amely néha gyermek- és serdülőkorban, de általában felnőttkorban kezdődik, és általában egész életen át tart. Az allergiás kontakt dermatitis és a neurodermatitis után az egyik leggyakoribb krónikus bőrbetegség.

Jellemző megjelenése az élesen körülhatárolt, pikkelyes bőrpír, amely elsősorban a könyökön, a térd oldalán és a szőrös fejen jelentkezik, és néha viszket. Erre utal a betegség orvosi neve is, amely a görög "psao" (vakarózom) szóból származik. A bőrön kívül a pikkelysömör a betegek 5-10%-ánál az ízületeket, mintegy 50%-ánál pedig a körmöket is érinti.

 

Elterjedés

A pikkelysömörben szenvedők pontos számát (prevalenciáját) jelenleg csak becsülni lehet, mivel nem állnak rendelkezésre kellően nagy, népességen alapuló vizsgálatok. A pikkelysömör elvileg bármely életkorban előfordulhat, de a vizsgálatok lehetővé teszik, hogy két típust különböztessünk meg. A korai típusnál, az úgynevezett 1-es típusnál, amelyhez az érintettek mintegy 70%-a tartozik, a pikkelysömör általában 30 éves kor előtt jelentkezik. Egy 3700 pszoriázisos betegre vonatkozó kieli tanulmány szerint a nőknél 16 éves korban, a férfiaknál pedig 21 éves korban jelentkezett először ez a betegségtípus. Ezzel szemben a ritkább, úgynevezett 2. típusú pikkelysömör általában 40 éves kor után jelentkezik, a kieli vizsgálatban a betegség csúcspontja nőknél 60, férfiaknál 57 évesen jelentkezett. Vannak azonban további különbségek is: a korai típus gyakrabban jár súlyos lefolyással, sokkal nagyobb családi terhet mutat - az 1-es típusban genetikai tényezők játszanak különleges szerepet -, és a 2-es típusú pikkelysömörrel ellentétben jellemzően bizonyos sejtfelszíni jellemzőkkel, úgynevezett HLA-antigénekkel társul.

 

Kockázati tényezők

A vizsgálatok a dohányzással, az érzelmi stresszel, az elhízással, bizonyos gyógyszerekkel, éghajlati hatásokkal és bizonyos fertőzésekkel is összefüggést mutattak ki.

 

Következtetés

A pikkelysömör az egyik legelterjedtebb népbetegség, melynek előfordulási gyakorisága csak a német lakosság körében 2-3%. A betegség sokrétű károsodással jár, és az érintettek nagyon súlyosnak és drasztikusnak érzékelik a betegséget a láthatósága és a vele járó megbélyegzés miatt. A lakóhelyhez közeli rehabilitáció tekintetében szükség van intézkedésekre.

Ezért kínálunk egy kézi UVB-fototerápiás készüléket, amelyet a bőrön használhatunk a pikkelysömör, a vitiligo és a neurodermitisz kezelésére. Ez bárhol a testen használható. Készülékeink alapfelszereltségként egy speciálisan kialakított, keskeny sávú, 311 nm-es UVB csővel vannak felszerelve.

 

Forrás: A készüléket a következő forrásból állítjuk elő: "A készüléket a következő forrásból állítjuk elő:  Traupe, H., & Robra, B. P. (2002). Tematikus füzet 11" Psoriasis".