Ennek a szisztematikus áttekintésnek és a metaanalízisnek az eredményei arra utalnak, hogy az UV-fényterápia biztonságos kezelés a vitiligo számára, anélkül, hogy jelentős bőrrák kockázatot jelentene.

Következtetések: Ennek a szisztematikus áttekintésnek és metaanalízisnek az eredményei arra utalnak, hogy az UV-fényterápia biztonságos kezelés a vitiligo kezelésére, és nincs jelentős bőrrák kockázata.

Háttér: Bár az ultraibolya (UV) fényterápia a vitiligo hatékony kezelése, a bőrrák kockázatára gyakorolt ​​hatása továbbra is ellentmondásos.

Cél: Vitiligós betegekben az UV fényterápia és a bőrrák kockázata közötti összefüggés vizsgálata.

Módszerek: A PubMed, az Embase, a Web of Science és a Cochrane Library adatbázisokban 2021. május 5. előtt megjelent tanulmányok szisztematikus áttekintését végezték el. Az elsődleges eredmény az UV-fényterápia és a bőrrák kockázatának összefüggése volt vitiligóban szenvedő betegeknél. Metaanalízist végeztek véletlenszerű hatások modellel.

Eredmények: A metaanalízisbe öt retrospektív kohorszvizsgálatot vontak be, amelyek összesen 228 607 vitiligós beteget érintettek (110 038 UV-fényterápiával kezelt és 118 569 nem kezelt beteget). A nem melanómás bőrrák kockázata [Mantel-Haenszel kockázati arány (MHRR) = 0,95; 95% CI 0,44-2,05] és melanoma (MHRR = 1,11; 95% CI 0,33-3,82) nem nőtt szignifikánsan a fényterápia után vitiligóban szenvedő betegeknél. Az alcsoport-elemzés során szintén nem találtunk szignifikáns összefüggést a keskeny sávú UVB fényterápiával végzett fényterápia és a vitiligo betegek bőrrák kockázata között. Nem volt szignifikáns különbség a bőrrák kockázatában az európai és a kelet-ázsiai betegek között, és a kockázatot nem befolyásolta a keskeny sávú UVB fényterápiás ülések száma.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34762747/