vitiligo

A keskeny sávú ultraibolya B sugárterápia hatása a vitiligo betegek életminőségére

Következtetés: Az NB-UVB terápia hatékonyan enyhíti a pszichés stresszt és javítja a vitiligo betegek életminőségét.

Célok: A vitiligóban szenvedő betegek érzelmi és pszichológiai stresszt tapasztalnak a hosszú távú terápia során. Ennek a betegségnek a betegek életminőségére gyakorolt ​​gyengítő pszichoszociális hatásai jól dokumentáltak. Ez a tanulmány értékeli a keskeny sávú ultraibolya-B (NB-UVB) terápia bevezetésének hatását a vitiligóban szenvedő betegek életminőségére (Almadinah Almunawwarah, KSA).

Módszerek: Az Ohud Kórház fő bőrgyógyászati ​​központjából, Almadinah Almunawwarahból harmincnyolc pácienst kérdeztek meg 2017 júniusa és 2019 márciusa között a Dermatology Life Quality Index (DLQI) kérdőív segítségével. Az interjúk az NB-UVB terápia lefolytatása előtt és egy évvel azután készültek, amely új kezelési módként került be a helyi gyógyszerek alapvető terápiás rendjébe.

Eredmények: A betegek vitiligo terápiára adott válasza pozitív volt. Az NB-UVB terápiával kapcsolatos összesített betegelégedettségi pontszám 9,1/10 volt. A kezdeti általános DLQI pontszám (5,67 ± 0,90) jelentősen csökkent az NB-UVB terápia után (3,08 ± 0,56), ami jelentős javulást jelez. A betegek utóellenőrző vizitekhez való ragaszkodása is javult.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34899128/