Psoriasis

Következtetés: A kalcipotrién kenőcs hozzáadása javíthatja a célzott UVB fényterápia hatékonyságát a plakkos típusú pikkelysömör kezelésében.

Háttér: A célzott UVB-t és a helyi kalcipotriént gyakran alkalmazták a pikkelysömör kezelésében, de a kalcipotrién és a célzott UVB együttes hatása ellentmondásos volt.

Célkitűzések: Ennek a tanulmánynak az volt a célja, hogy szisztematikusan értékelje, hogy a célzott UVB és kalcipotrién együttes használatának hatékonysága jobb-e, mint a megcélzott UVB önmagában.

Módszerek: Plakkos típusú pikkelysömörben szenvedő betegeken végzett randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) szisztematikus áttekintését és metaanalízisét végeztük a meghatározott kulcsszavak keresésével a PubMed, az EMBase és a Cochrane Central Register adatbázisokban. A Psoriasis Area and Severity Index (PASI) relatív változásának (%) összesített átlagos különbségét véletlenszerű hatásmodell segítségével becsülték meg. A bevont tanulmányok minőségét és a publikációs torzítást a Jadad-skála, illetve az Egger-teszt segítségével értékelték.

Eredmények: Összesen öt RCT-t, köztük 182 beteget vontak be a szisztematikus áttekintésbe. A PASI relatív változásának átlagos különbsége (%) a kombinált terápia és az egyedül megcélzott UVB között -22,68 (95%CI: -37,12 és -8,24 között; p = 0,002). A publikációs torzítást az Egger-teszt nem támasztotta alá (p = 0,424).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32419530/